Kremowy deser z gruszkami

Kremowy deser z gruszkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • niezbyt dużych gruszek - użyłam twardych, mało dojrzałych Konferencji

    6-8
  • z 1 dużej cytryny

    sok
  • czubatych łyżek cukru kryształu do gruszek + kilka łyżek do kremu

    5
  • łyżeczki żelatyny spożywczej do galaretki gruszkowej + 3 łyżeczki do kremu

    2
  • torebka budyniu czekoladowego

    1
  • szkl. mleka

    1,5
  • łyżki kakao naturalnego

    2
  • g serka homogenizowanego najlepiej czekoladowego, ale może też być waniliowy lub naturalny

    200
  • ml śmietany kremówki

    200
  • op. cukru wanilinowego 16 g

    1
  • rum

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki myjemy, cieniutko obieramy, przekrawamy na pół i łyżeczką usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane gruszki układamy w szerokim płaskim rondlu, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem, wlewamy ok. 1,2 szkl. wody na na malutkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, dusimy pod przykryciem kilka minut aż gruszki zrobią się lekko szkliste. W trakcie duszenia trzeba je przewrócić aby były równomiernie ugotowane, ale trzeba to zrobić bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką bez ostrych brzegów, żeby ich nie pokaleczyć. Ugotowane gruszki wyjmujemy delikatnie i układamy w pucharkach lub miseczkach. Płyn/syrop uzupełniamy wodą do objętości ok. 1,5 szkl. zagotowujemy i po zdjęciu z ognia rozpuszczamy w nim żelatynę, przelewamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego stężenia. KREM: połowę mleka zagotowujemy z cukrem wanilinowym i zwykłym (ilość w/g przepisu na opakowaniu budyniu), w drugiej połowie mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i kakao - wlewamy na wrzące mleko, mieszamy dokładnie, gotujemy 2-3 min., odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (pod przykryciem aby nie utworzył się kożuch). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno. Zimny budyń ucieramy dokładnie z serkiem homogenizowanym, wlewamy rum, dodajemy rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy. W/g mnie krem jest dość słodki - słodzimy budyń i dodałam słodki serek, ale jeśli ktoś chce, można nieco dosłodzić. Gotowy krem od razu nakładamy na wystudzone gruszki i odstawiamy pucharki do lodówki aby deser stężał. Galaretkę z syropu spod gruszek siekamy nożem na małe kawałeczki i przed podanie deseru dekorujemy każdą porcję. Przybieramy listkami mięty lub melisy. Z podanej ilość składników otrzymamy 6-8 porcji deseru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SylwiaMagdaSabin

12.03.2012 17:45
fajnie wyglada

SmacznaPyza

24.10.2011 16:08
polecam się :-)))

SmacznaPyza

24.10.2011 16:07
polecam się :-)))

Sarenka

24.10.2011 08:38
Ach te Twoje desery z gruszkami. Torcik budyniowy bardzo mi smakował a ten deser tutaj, wygląda nie mniej smakowicie :)

Magdalena80

13.08.2011 22:07
ale apetycznie...

eli82

11.05.2011 15:42
super

SmacznaPyza

27.12.2010 19:56
Guśka, idź sobie! ja nie potrzebuję Twoich głupich komentarzy!

gusia1000

27.12.2010 19:52
Pycha, super.

wojtek10_89

28.10.2010 11:59
extra wyglada

IZABELA29

21.10.2010 15:42
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat