Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowy miodownik

5.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ten śliwkowy miodownik, zachwyca aromatycznymi miodowymi blatami, pysznym kremem na bazie budyniu i śliwek w alkoholu. Całość wykończona pyszną polewą czekoladową! Koniecznie spróbujcie tego nieoczywistego połączenia smaków!

Składniki:

Ciasto miodowe przepis:

mąka 0,5 kg
cukier puder 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
margaryna 25 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
miód 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
masa
masło 1,5 kostki
Śliwki kalifornijskie 200 gramów
rum do namoczenia śliwek
mleko 3/4 litra
budyń waniliowy 2 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier do smaku ok 2 łyżki
kakao 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowy miodownik

Lubicie miodowniki? Wypróbujcie przepisu na miodownik w nowym wydaniu, tym razem z dodatkiem śliwek. 

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy .
Krok 1 - Śliwkowy miodownik foto
2
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część oddzielnie wałkujemy i wykładamy na przygotowane blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i osobno pieczemy (około 15 min każdy blat w 180°C).
Krok 2 - Śliwkowy miodownik foto
3
Po upieczeniu placki studzimy.
Krok 3 - Śliwkowy miodownik foto
4
Śliwki namaczamy na około 12 godzin w alkoholu
Krok 4 - Śliwkowy miodownik foto
5

Po tym czasie odcedzamy je i kroimy na mniejsze części.
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń studzimy.
Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości gotującej wody. Studzimy.

Krok 5 - Śliwkowy miodownik foto
6
Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo budyń. Do gotowej masy dokładamy kakao. Dokładnie mieszamy, a następnie dokładamy pokrojone śliwki. Całość mieszamy. Gotową masą przekładamy miodowe placki.
Krok 6 - Śliwkowy miodownik foto
7
Gotowy placek oblewamy polewą. Całość posypujemy mielonymi orzechami.

Śliwka „upita rumem”, ciasto miodowe oraz czekoladowa masa- jak dla mnie można się uzależnić od tego ciasta:).Pyszne.
Krok 7 - Śliwkowy miodownik foto

Masz ochotę na inny miodownik. Zerknij na sprawdzone przepisy na miodowniki w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 06.02.2014 15:03
pyszny kesek
gusia1000 29.01.2014 23:24
Ślicznie wygląda.
iziona 30.12.2013 20:07
Fantastyczne ciasto
Olga_SK 30.12.2013 12:04
Rewelacja!
monisia1977 30.12.2013 06:34
fajnie wygląda
Renataj 29.12.2013 23:29
Prezentuje się bardzo apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak