Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Makowiec ucierany

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
40 dkg
cukier
25 dkg
margaryna
25 dkg
jajko
8
mleko
6 łyżek
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
woda zimna
4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec ucierany

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po żółtku, mąkę, proszek. Dodać mleko i wszystkie składniki. Ubić pianę i wszystko dokładnie wymieszać, wlać połowę na blachę, na ciasto dać mak i przykryć drugą połową.
Mak: 1/2 kg maku - sparzyć i zemleć dwa razy, 3 jaja, 1 szkl. cukru, zapch migdałowy.
Całe jaja ubić z cukrem, dodać zapach, bakalie i mal, lekko wymieszać, piec ok. 1 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak