Przepis i sposób przygotowania na: Żurek
Na talerz można dodać ugotowane jajo, przysmażoną kiełbaskę, koperek a ja osobiście polecam ząbeczek czosnku lub chrzan świeżo utarty. PYCHA !!!
Zupkę jeśli lubicie można zagęścić zasmażką lub zabielić śmietaną rozrobioną wcześniej z niewielką ilością zupy i dodać zarumienioną cebulkę.
SMACZNEGO :)
A jak zrobić samemu żurek?
Moja babcia robiła to tak:
- mąka żytnia - ok. 10 dag
- przegotowana ciepła woda – ½ litra
- ząbek czosnku
- skórka chleba razowego
- otręby owsiane
Mąkę zalewała ciepłą przegotowaną wodą, wlewała do kamiennego słoja, następnie wrzucała skórkę chleba, czosnek czasem jeszcze otręby owsiane. Po czym przykrywała gazą i odstawiała do ciepłego miejsca.
Czas kiśnięcia ok. 3 dni.