Smardze z papryką

Smardze z papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg smardzy suszonych

    3
  • cebula

    1
  • strąk papryki żółtej

    1
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

    1
  • sól, świeżo mielony pieprz, świeżo utarta gałka muszkatołowa

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Smardze, kiedyś bardzo pospolite grzyby, dziś w Polsce pod ochroną. Ja dostałam słoik suszonych ze Słowacji gdzie można je zbierać i eksperymentuję.

Smardze wypłukać i moczyć kilka godzin a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, osączyć. Cebule obrać i posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone grzyby, paprykę, przyprawić i dusić kilka minut aby papryka zmiękła, ale pozostała krucha. Posypać zieleniną. Można wzbogacić danie dodając pokrojoną w paski szynkę. Ja podałam sałatkę do plastrów pieczonego udźca z indyka.
PRZYPOMINAM !!! W POLSCE SMARDZE SĄ POD OCHRONĄ ! NIE WOLNO ICH ZBIERAĆ!
Ale całkiem legalnie można je czasami kupić w dużych sklepach, sprowadzane najczęściej z Francji.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnik

15.07.2011 12:41
super

Agnik

15.07.2011 12:41
super

borgia

12.04.2011 16:21
To nie tylko u nas wielki rarytas. Ale znam jedynie z opisu - nigdy nie jadłam niestety. Dobijasz mnie tymi grzybami... Co ja bym dała aby móc skosztować w takiej wersji. Katuję się czasami francuskimi przepisami czytując i oglądając. I tylko wzdychając. Ech... I Ty Brutusie... ;P

Koper

19.01.2011 17:20
Widziałam je nie raz w lesie, szkoda, że nie można ich zbierać, strasznie jestem ciekawa jak smakuja, ale może uda mi się kupić, będę szukać :)

wedith1

01.01.2011 12:21
Ciekawy przepis, jak zwykle orginalny:) Podoba mi się :D

SmacznaPyza

21.11.2010 17:27
nie dziwię się, że ich nie znacie bo w Polsce to rzadki grzyb i dlatego chroniony - ja jeżdżę wiosną na Słowację gdzie można go zbierać

Aleksandra45

21.11.2010 10:59
ja również nigdy nie jadlam takich grzybow

PaniMISIOWA

22.10.2010 09:23
nigdy nie jadłam takich grzybów...

wojtek10_89

24.08.2010 10:53
ciekawe zdjęcia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat