Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jabłecznik orzechowy

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka
150 g
masło
150 g
cukier
50 g
proszek do pieczenia
1\\2 łyżeczki
Masa jabłkowa:
jajko
2
śmietana 12%
70 ml
cukier
3 łyżki
orzechy zmielone
garstka
skrobia ziemniaczana
1 łyżeczka
jabłka
4

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik orzechowy

Z podanych składników na ciasto połączyć je razem i wsadzić do lodówki, a w miedzy czasie obieramy jabłka i kroimy w kosteczkę , następnie ciastem oblepiamy dno i brzegi, formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą i piec 20 minut . Trochę ciasta odłożyć na górę ciasta . W czasie kiedy piecze się ciasto to robimy masę , czyli utrzeć całe jajka z cukrem na białą masę, dodać jeszcze orzechy i śmietanę łyżeczkę mąki. Po upływie 20 minut pieczenia ciasta wlewamy masę na ciasto i na wierzch jabłka i ułożyć rozwałkowane ciasto , które pozostawiliśmy i piec jeszcze 20 minut Po wyjęciu ciasta z piekarnika ozdabiamy sposobem dowolnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 13.10.2012 23:46
uwielbiam połączenie orzechów i jabłek
babcia
babcia 30.04.2012 15:05
uwielbiam taki
babcia
babcia 30.04.2012 15:05
uwielbiam taki
ElizaT 01.04.2011 18:53
najs
Robert10 31.03.2011 14:15
to coś dla mnie
Margo1 31.03.2011 11:14
Najlepiej smakuje u mnie z capuccino

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak