Drożdżowe mieszki w białym sosie

Drożdżowe mieszki w białym sosie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto drożdżowa

    1 szt
  • łopatka bez kości

    0,7 kg
  • pieczarki

    0,4 kg
  • sos śmietanowo-ziołowy

    1 szt
  • czosnek granulowany

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • kucharek

    do smaku
  • jajo do posmarowania wierzchu

    1 szt
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto drożdżowe z 1/2 kg mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
Mięso opłukać, pokroić na kawałki i zesmażyć z przyprawami. to samo zrobić z pieczarkami. Następnie mięso zmielić i połączyć z grzybami.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować i wykrawać z niego dużą szklanką koła, które w 3 miejscach nacinamy.
Układamy farsz i sklejamy mieszki. Całość smarujemy rozmąconym jajem i pieczemy w temp. ok.150 stopni przez ok. 30 min. do zrumienienia.
Podawać z białym sosem np. śmietanowo-ziołowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

fotoviderek

15.12.2013 08:56
Rewelacja na talerzu :)

ONY_za_kare

01.11.2013 11:25
super danie

adelajda

31.10.2013 21:58
super przepis :)

Alex_M

27.10.2013 11:36
podoba mi się :)

Angelika10

21.09.2013 23:23
fajny przepis

eli82

17.12.2011 11:27
fajne

Kate131

29.08.2011 10:13
super

marchewka

08.08.2011 23:49
ciekawe

Malinka

14.06.2011 18:20
Na pewno, muszę spróbować.

caroline1983

13.06.2011 12:05
Bardzo fajny pomysł.Rozki bez sosu moim zdaniem beda tez smacznym dodatkiem do czerwonego barszczu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat