Przepis i sposób przygotowania na: Selerowa sałatka
Mango obrać i pokroić w kostkę, ananasa odsączyć i pokroić na kawałki.
W misce wymieszać ostudzonego kurczaka, mango i ananasa, oraz odcedzony seler.
Majonez wymieszać z gęstym jogurtem naturalnym i łyżeczką tartego chrzanu. Przyprawić szczyptą curry i świeżo mielonym pieprzem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Można sos jeszcze ewentualnie posolić, ale według mnie sól z majonezu w zupełności wystarcza. Zalać sosem sałatkę w misce i po wymieszaniu odstawić do lodówki na godzinę, żeby wszystkie smaki się przegryzły.
Patelnię posmarować rozkrojonym ząbkiem czosnku, wlać dosłownie parę kropel oliwy. Bułki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. W ten sposób powstaną grzanki o delikatnym czosnkowym posmaku.
Sałatkę podawać posypaną grzankami. Można ozdobić listkami z selera naciowego.