Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe kwiatki
Maślankę lekko podgrzać. Połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać posiekaną margarynę, 2 żółtka, 1 jajko oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie z ciasta formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Smarować białkiem i obtaczać w sezamie, maku lub pestkach słonecznika. Tak przygotowane kuleczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kształt kwiatka, tak aby stykały się ze sobą. Ostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut aż do przyrumienienia. Z tych proporcji wychodzi ok. 8-10 sztuk kwiatków.