Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki nadziewane
# 2 jajka
# 200g śmietany kwaśnej
#200g margaryny
# 5 dkg drożdzy
# szczypta soli
# 3 łyżki cukru
# cukier waniliowy
#parę kropli rumu
# marmolada
Przygotowanie
W misce wymieszać śmietanę z drożdzami, dodać roztopiony tłuszcz, sól,cukier waniliowy ,2 łyżki cukru zwyklego oraz jajko, wymieszać. Następnie dodawać stopniowo mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Gdy ciasto urośnie, podzielić na mniejsze porcje. Każdą rozwałkować na cienki okrągły placek . Placek podzelić na osiem części . Na każdą (przy szerszym brzegu) nakładać odrobinę marmolady lub dżemu (ważne żeby był gęsty, bo może wypłynąć podczas pieczenia) ja dałam marmoladę różaną. Ciasto zawijać dość ciasno, formując ładne, zaokrąglone rogaliki.
Poukładać na nasmarowanej tłuszczem blasze , posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.Piec w nagrzanym piekarniku (ok. 180o) aż nabiorą ładnego złotego kolorku ok 20 minut
SMACZNEGO!!!!