Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna focaccia
Do misy przesiać mąkę wymieszaną z czubatą łyżeczką soli. Zrobić wgłębienie po środku. Dodać pokruszone drożdże, szczyptę cukru, wlać letnią wodę, maślankę i 2 łyżki oliwy. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Ponownie zagnieść.
Kwadratową formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Wylepić dokładnie ciastem drożdżowym, lekko ugniatając. Pozakłuwać końcem drewnianej łyżki. Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Piec przez około 25 minut w temperaturze 200°C.
Ciepłą focaccię przekroić na cztery kawałki, a następnie każdy kawałek przekroić w poprzek i robić kanapki z ulubionych składników. W moim przypadku jest to przygotowany wcześniej kurczak pokrojony na plastry, ser żółty, plastry ogórka i pomidora, piórka cebuli oraz kawałki kapusty pekińskiej. Jeśli ktoś lubi można dodać majonez lub ketchup.