Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z makiem i jabłakami
Mak:
30 dag maku sparzyć i zemleć 3 razy.
2 jaja ubić z 10 dag cukru kryształu. Wlać do zmielonego maku i wymieszać. Dodać trochę rodzynek, orzechów w kostkę i pokrojonych wiśni drylowanych i olejku migdałowego. Całość wszystko wymieszać. (zalecam zrobić samemu a nie gotową masę z puszki)
Masę makową wyłożyć na ciasto. Na to wylać ser.
Ser:
70 dag sera, 15 dag masła, 30 dag cukru 5 jaj, 1 łyżeczka proszku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Ser żółtka cukier proszek masło i mąkę utrzeć w malakserze na jednolitą masę serową. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Tak przygotowany ser wylać na mak i całość piec ok. 1 godziny w piekarniku o temp ok. 170 stopni.
Po upieczeniu i ostygnięciu placka wyłożyć ciepłe jabłka:
1 kg obranych jabłek zetrzeć na tarce, dodać 20 dag cukru i smażyć na ogniu. Następnie dodać galaretkę w proszku i wymieszać z gorącymi jabłkami. Jeśli jabłka przestygną ( będą letnie) wyłożyć je na ser, a na to upieczony kruchy placek. Dekorować polewą.