Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z papryką, porem i pieczarkami
* karkówka b/k - 3 plastry,
* por,
* pieczarki - 200g,
* papryka świeża,
* śmietana 30% - 250ml,
* pesto czerwone - 3 łyżeczki z lekkim czubem,
* sól, pieprz ziołowy Prymat,
* świeżo zmielony pieprz kolorowy,
* słodka mielona papryka,
* czosnek - 1-2 ząbki.
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko rozbić z obu stron pod folią. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Pora, paprykę i pieczarki obrać, umyć i osuszyć. Pieczarki i pora pokroić w niezbyt cienkie plastry, paprykę pokroić w kosteczkę. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i ułożyć blisko siebie. Każdy plaster posmarować pesto i położyć pokrojoną paprykę. Następnie położyć warstwę pieczarek, którą posypać bardzo delikatnie sola i pieprzem ziołowym, pora, ponownie pieczarki delikatnie posolić ( naprawie niewielka ilość, żeby danie nie było za słone), posypać pieprzem i znowu krążki pora. Śmietankę wymieszać z 1-2 przecisnietymi przez praskę lub drobno pokrojonymi ząbkami czosnki i szczypta słodkiej mielonej papryki. Śmietaną polać całość. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 190-200 stopniach przez godzinę pod przykryciem z folii do pieczenia. Na 10-15 minut przed zakończeniem, można zdjąć folie aby przyrumienić warzywa i lekko posypać świeżo zmielonym pieprzem. W trakcie pieczenia polewać 2-3 razy mięso z warzywami wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami.