Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto z serem i masą czekoladowo-orzechową
Nadzienie I (serowe): mikserem utrzeć masło z żółtkiem. Cały czas ucierając dodać cukier puder i dwukrotnie przemielony twaróg. do smaku można dodać odrobinę soku z cytryny. Połączyć składniki.
Nadzienie II (czekoladowo-orzechowe): do rondla wlać mleko. Dodać krem czekoladowy, zmielone orzechy i cukier puder. Gotować, aż składniki się połączą. Przestudzić.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Zagnieść i uformować w podłużny rulon. Podzielić na 12 kawałków. Kolejno rozwałkować na placki grubości około 1 cm. Na połowę placków nałożyć nadzienie serowe, na drugą połowę nadzienie czekoladowo-orzechowe. Każdy kawałek złożyć na połowę i starannie zlepić brzegi. Układać na przemian w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 ºC. Piec około 50 minut.
Przepis na kruszonkę: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/118716/drozdzowe-buleczki-z-oczkami.html