Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka cytrynowe z mąką kukurydzianą
* cytryna - skórka z otartej cytryny,
* mąka pszenna - 150g
* mąka kukurydziana drobno mielona - 200g,
* cukier puder - 150g,
* miękkie masło - 150g,
* jajo,
* cukier waniliowy - 1 łyżeczka,
* sok z cytryny - 1 łyżka,
* mąka do posypania stolnicy,
* papier do pieczenia,
* foremki do wykrawania kształtów.
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników wyrobić ciasto na gładką masę. Gdyby było za suche, dodać sok z cytryny. Ciasto jest mięciutkie i jeżeli dodamy więcej maki, ciastka będą mniej twardsze, ale nie gorsze w smaku.W przepisie była wzmianka, aby ciasto owinąć w folie i włożyć na 30 min do lodówki, ja jednak tego nie zrobiłam i od razu przystąpiłam do wałkowania. Ciasto wyrobić w kulkę i odrywać po kawałku, po czym rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Grubość ciasta - od 3-5mm. Wykrawać dowolne kształty i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni przez 10-15 minut. Studzić na kratce, można polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą.