Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z galaretką i brzoskwiniami
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier, cukier waniliowy. I ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną pergaminem i upiec.
Kremówka:
Śmietanę kremówkę delikatnie ubić dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Ubić.
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 300ml. gorącej wody. Do zimnej galaretki dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę. Wlać do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą (lepiej wyciągnąć), schłodzić w lodówce. Bobrze stężałą galaretkę pokroić w drobną kostkę.
Na wierz ciasta może być większa kostka.
Wykonanie:
Upieczone ciasto biszkoptowe wykładamy na wilgotną ściereczkę wierzchem na spód, zdejmujemy pergamin i od razu ciepłe rolujemy razem ze ściereczką. Ciasto rozwinąć
posmarować kremówką. Położyć kostki galaretki, zwinąć. Wierz rolady posmarować kremówką udekorować pozostałą galaretką i plasterkami brzoskwiń.
Temperatura pieczenia 180C
Czas pieczenia 20-25 minut.