Kolby cykorii oczyść, wytnij gorzkie głąby, a liście rozdziel, umyj i dokładnie osusz. Jajka ugotuj na twardo. Oczyść pory, natnij je wzdłuż, opłucz i potnij w cienkie plasterki. Pory przelej na sitku wrzątkiem, pozostaw, aż dokładnie ociekną. Ananasy i kukurydzę osącz z zalewy. Plasterki ananasa potnij na niewielkie kawałki, a szynkę pokrój w paseczki. Jajka obierz ze skorupek i posiekaj. Przygotowane pory, kukurydzę, jajka, szynkę i ananasy przełóż do salaterki. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem, wymieszaj. Majonez połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Składniki w salaterce polej sosem czosnkowym, wymieszaj. Liście cykorii napełnij przygotowaną sałatkę, ułóż na pólmisku formując rozetę.