Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ciasto jabłkowo-jaglane

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

proso
150 gram
margaryna
100 gram
twaróg
100 gram
miód
200 gram
jajko
4 szt.
skórka cytrynowa
esencja waniliowa
rum
1 łyżka
mąka pszenna
100 gram
proszek do pieczenia
1 opakowanie
rodzynki
cynamon Prymat
płatki migdałowe
do posypania
jabłko
4-5 duże

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto jabłkowo-jaglane

Proso umyj, zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj 5-8 minut, aż prawie całkowicie wchłonie wodę. Przykryj i odstaw na godzinę do spęcznienia.
Utrzyj margarynę z twarogiem i miodem, a następnie, ciągle ucierając, stopniowo dodawaj żółtka, potem esencję waniliową, skórkę cytrynową, rum i ostudzone proso. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawaj stopniowo na przemian z białkami ubitymi na sztywną pianę.Delikatnie połącz składniki.
Na koniec dodaj pokrojone jabłka, cynamon i rodzynki. Włóż ciasto do dużej posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy, wyrównaj powierzchnię, posyp płatkami migdałowymi i piecz 1 godz. w temp. 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 07.08.2011 10:51
nigdy takiego nie robiłam
halinka1011 10.03.2011 07:57
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak