Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano-kurkowe z sosem jogurtowo-śliwkowym
Cebulę obrałam i bardzo drobno posiekałam, tak samo posiekałam odmrożone kurki. Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam rozdrobnione składniki aż cebula się zeszkliła i odparował nadmiar płynu, odstawiłam do przestygnięcia. Duże ziemniaki obrałam i starłam tak jak za zwykłe placki. Dodałam przesmażone grzyby z cebulką, jajko, mąkę i doprawiłam masę solą oraz ziołowym pieprzem, wymieszałam dokładnie. Smażyłam placki nakładając masę łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Rumiane z obu stron zdejmowałam na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. .
Placki podałam na gorąco, polane sosem śliwkowym i posypane natką.