Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo-kokosowe
WYKONANIE:
1. Uzywamy blaszki o wymiarach 40 x 25 cm.
2. Upiec biszkopt.
3. Piana makowa: białka ubijamy na sztywno, mieszmy z cukrem, wiórkami i makiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
4. Piana kokosowa: białka ubijamy na sztywno, mieszmy z cukrem, wiórkami. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
5. Krem: Do połowy mleka wsypujemy budynie, mąki i cukier, dodajemy żółtka, mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy mleko z budyniem i zagotowujemy, chłodzimy i ucieramy z masłem.
6. Układamy warstwy: biszkopt, dżem, 1/5 kremu, piana makowa, 2/5 kremu, piana kokosowa, 2/5 kremu, posypujemy czekoladą.