Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 szklanek mleka, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrosnięcia. W międzyczasie, utrzeć 2 jajka i 2 żółtka z resztą cukry i rozpuszczoną margaryną, dodać mąkę i wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiać, dodać sok z 1/2 cytryny. Gdy ciasto jest gotowe, podzielić na cztery części. Każdą część jeszcze raz wyrabiać, rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać trójkąty, u podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę powidła śliwkowe i zwijać od najszerszej części, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadając formę rogala, układać na blasze posypanej mąką, piec w temp. 180 stopni 15 minut+ 3 minuty z termoobiegiem. Po upieczeniu polukrować lukrem cytrynowym i posypać cukrową, kolorową posypką.