Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ze szpinakiem
Szpinak rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podmażyć na oleju. Dodać szpinak, smażyć aż do odparowania. Odstawić do ostygnięcia. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać razem z białem serem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto:
Drożdże połączyć ze śmietaną, cukrem i szczyptą soli. Mąkę przesiać, margarynę posiekać dodać 2 żółtka oraz całe jajko.Wszystko wymieszać, zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać krążki, na każdy wyłożyć farsz, formować pierożki. Odstawić na pare minut do wyrośnięcia.Posmarować białkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec w temp. 180 stopni przez ok 20 min. na złoty kolor.