Przepis i sposób przygotowania na: tort policyjny
biszkopt
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanki mąki
* 1/4 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
mus
* 0,5 kg truskawek
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 galaretki truskawkowa rozpuszczone w 3/4 szklanki wody
krem
* 500 ml słodkiej śmietanki 36%
* 2 śmietanfixy
* cukier puder - 2-3 łyżeczki
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę , po trochu dodawać cukier, cały czas ubijając . Do ubitej masy dodawać po jednym żółtku , zmiksować .
Następnie do masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
Przelać ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy.
Piec w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut . Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na 4 placki i wyciąc samochód .
Truskawki zmiksować z cukrem , dodać przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, wymieszać .
Schłodzić w lodówce ( mus jest dobry , gdy zaczyna gęstnieć ) .
Połowę śmietany ubić z jednym śmietanfixem zmieszanym z cukrem pudrem i cukrem waniliowym .
układać warstwami :
I.biszkopt
II. połowę musu truskawkowego
III.biszkopt
IV.bitą śmietanę
V.biszkopt
VI.drugą połowę musu
VII.biszkopt
Wstawić ciasto do lodówki na około 2 godziny ( do stężenia musu ) .
Schłodzony tort wyjąć
Ubić pozostałą śmietanę ze śmietanfixem i cukrami , posmarować nią wierzch i boki tortu,
Boki tortu obsypać płatkami czekoladowymi . Wierzch udekorować niebieska galaretką i napisami i owocami.