Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana z soczewica na indyku
* udziec indyka z kością - 700g,
* woda - ok 2,5-3 litra,
* cebula - 1 duża,
* marchewka - 3 duże,
* pietruszka korzeń - 2 duże,
* ziemniaki - 4 większe,
* korzeń selera - wielkości pietruszki,
* łodyga selera naciowego - 1,
* czosnek - 3 ząbki,
* por,
* soczewica czerwona - szklanka,
* kapusta pekińska - 1/3 główki (twarda cześć),
* sól, pieprz,
* Vegeta,
* liść laurowy - 2.
PRZYGOTOWANIE:
Soczewice wielokrotnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody, aż będzie czysta. Zalać woda i odstawić do napęcznienia na czas określony na opakowaniu. Wszystkie warzywa obrać i umyć. Cebule, ziemniaki (przetrzymujemy w zimnej wodzie aby nie ściemniały) i czosnek pokroić w kosteczkę, pozostałe warzywa w plastry lub pól plastry. Udziec dokładnie umyć i ponacina glebowo w kilku miejscach. Włożyć do dużego garnka i zalać zimna woda z dodatkiem Vegety i soli, zagotować. Zebrać szum i gotować na średnim ogniu przez ok 45 minut. Dodać cebule i poszatkowana kapustę pekińska. Po 10 minutach gotowania dodać marchew, pietruszkę i korzeń selera, gotować 10 minut, dodać ziemniaki, liście laurowe i soczewice. Gdy już wszystkie warzywa będą miękkie, dodać pokrojonego pora, pokrojona łodygę selera i czosnek, a gdy po kilku minutach będą miękkie, ostatecznie doprawić sola, pieprzem lub Vegeta do smaku.