Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w jogurtowej marynacie
* karkówka w plastrach bez kości - 4 sztuki,
* sól, pieprz, papryka czerwona,
* Marynata:
* jogurt grecki lub naturalny - musi być gesty - 350ml,
* papryka słodka mielona - 2 łyżeczki,
* szczypta chilli,
* suszony tymianek - 1 łyżeczka,
* sok z cytryny - 2 łyżeczki,
* imbir mielony - 1/2 łyżeczki,
* pieprz ziołowy - 1 łyżeczka,
* pieprz czarny świeżo zmielony,
* czosnek - 2 ząbki,
* koncentrat pomidorowy - czubata łyżka,
* maka do obtaczania - pszenna lub kukurydziana,
* olej do smazenia.
* sól - 3/4 lyzeczki
*
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę myjemy, osuszamy rzecznikiem papierowym. Przyprawiamy sola, pieprzem i papryka słodką mielona z obu stron, przykrywamy folia lub talerzem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Przygotowujemy marynatę: jogurt naturalny mieszamy dokładnie z wszystkimi przyprawami, sokiem z cytryny i z koncentratem pomidorowym. Marynatę rozprowadzamy na każdym płacie karkówki układając je jeden na drugim. Przykrywamy zamarynowane mięso folia spożywczą i wkładamy na 2 (lub więcej) godziny do lodówki. Kazdy plaster obtaczamy w mace i smażymy na rumiano z obu stron, najpierw na dużym, potem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.