Przepis i sposób przygotowania na: Deser galaretkowo-owocowy z jogurtem
* galaretki owocowe - 2 o różnych kolorach i smakach, np wiśniowa i ananasowa,
* banan - 2 dojrzale, małe,
* mandarynki - 4 sztuki,
* jogurt kremowy, owocowy z kawałkami owoców - 400ml,
* posypka kolorowa, owocowo-kakaowa - opakowanie.
PRZYGOTOWANIE:
Dzieci uwielbiają słodkie galaretki z owocami. Kolorowa posypka wabi je i kusi, a owocowy jogurt jest kropka nad i :).
W osobnych salaterkach przyrządzić galaretki według przepisu na opakowaniu, schłodzić. Owoce obrać i pokroić. Mandarynki obrać z białej skórki i drobno pokroić, banany pokroić w prążki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Do niewielkich pucharków wlewamy żółtą galaretkę i wrzucamy kilka kawałków banana, wstawiamy do lodówki. Kiedy zastygnie, dodajemy druga galaretkę, do której wrzucamy cząstki mandarynek. Ponownie wstawiamy do lodówki, aby dobrze zastygło. Tuz przed podaniem, polewamy kremowym jogurtem owocowym i posypujemy kolorową posypką. Przepis na 8 porcji.