Omlet z szynką i cukinią

Omlet z szynką i cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szklanki
  • szynka

    4 plasterki
  • mąka

    1 łyżka
  • mielony kminek Prymat

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

  • cukinia

    1 sztuka
  • bułka tarta

    3/4 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • jajka

    5 (białka oddzielić od żółtek)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka wymieszać z mlekiem, bułką tartą i przyprawami. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Na mniejszej patelni zeszklić cebulę, dodać cukinię i delikatnie podsmażyć, aż zmięknie. Szynkę pokroić w paseczki. Masę żółtkowo-mleczną połączyć ostrożnie z bakaliami, podsypać mąką. Nakładać całość na przesmażoną cukinię, dodać szynkę, wyrównać powierzchnię łyżką i smażyć aż całość się zetnie (można delikatnie odgiąć brzeg omletu drewnianą łopatką lub łyżką i sprawdzić, czy nie przypalił się od spodu). Podawać z chlebem posmarowanym masłem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolaxa1

19.09.2011 00:27
super

Adam12

30.08.2011 17:41
smaczne

Iwona51

14.06.2011 11:39
mniam

Anna138

05.05.2011 09:38
pyszny

Margo1

07.10.2010 07:28
smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat