Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec piwny
* maka pszenna - 3 szklanki (szkl. o obj. 250ml),
* piwo jasne - szklanka,
* jaja - 4 sztuki,
* olej - szklanka,
* cukier - niepelna szklanka,
* cukier waniliowy - 2 lyzeczki,
* proszek do pieczenia - 2 lyzeczki,
* tluszcz i maka do formy,
* forma na wieniec,
* sok z cytryny - 2 lyzki.
* cukier puder i cukier waniliowy do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
Mikserem ubic jaja z cukrem na puszysta mase. Stopniowo dodawac make, nastepnie proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo wlewac olej. Dokladnie zmiksowac. Na koniec dodac piwo i sok z cytryny, zmiksowac. Forme wysmarowac tluszczem i posypac maka. Wlac ciasto do formy i wstawic do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawic ciasto w zamknietym piekarniku przez 5 minut, po czym wyjac i odstawic w chlodne miejsce. Gdy ciasto ostygnie wyjac je ostroznie z formy i posypac przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z odrobina cukru waniliowego.