Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Piwna zupa z Dortmundu

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier
6-8 kostek
cytryna
1 szt
piwo lager
1 l
cynamon
1 laska
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
4 szt
Sklep Prymat
szczypta soli
mąka kukurydziana
4 łyżeczki
woda
1/4 szkl
jajko
4 szt
cukier puder
1 łyżka
Cynamon mielony Prymat
do posypania
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Piwna zupa z Dortmundu

Pokrojoną na ćwiartki cytrynę natrzeć cukrem. Piwo zagotować a garnku, razem z laską cynamonu , goździkami i cukrem, dodać szczyptę soli. Mąkę wymieszać z woda i dodać do piwa, aby całość zagęścić, gdy zupa zgęstnieje zmniejszyć ogień, chwilkę poczekać i wbić 4 żółtka. garnek zostawić na malutkim ogniu, ale nie doprowadzić do wrzenia, bo jajka sie zetną. Białka roztrzepać z łyżką cukru pudru, białko powinno być sztywne, ale nie suche. Do garnka z gotującą się wodą, wkładać po łyżce białka i czekać aż się zetnie. Gdy kluski białkowe będą gotowe, odcedzić. Z zupy piwnej wyjąć goździki i laskę wanilii. Zupę nalać na talerze, na wierzch włożyć po kilka kluseczek białkowych i posypać cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak