Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo- bananowo- śmietanowe TRIO
75 g cukru i cukier waniliowy ucieramy z 2 jajkami i 50 g masła- podgrzewamy w kąpieli wodnej- dodajemy pokrojoną czekoladę i 2 łyżki gorzkiego kakao- mieszamy aż czekolada się rozpuści i masa będzie miała jednolitą konsystencję.
Ubijamy100 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki, a następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową ( nie może być ciepła!)
Kruszymy wafelki i wsypujemy do musu.
Powstałym musem smarujemy jeden biszkopt, przykrywamy drugim i mocno schładzamy.
MASA BANANOWA
1/2 kostki miękkiego masła miksujemy z 2 żółtkami i 50 g cukru- dodajemy pokrojone banany- miksujemy na gładką masę.
W szklance wody rozpuszczamy galaretkę agrestową- gdy stężeje dodajemy stopniowo do masy bananowej i miksujemy.
Masę wykładamy na drugi , schłodzony już biszkopt.
Wkładamy do lodówki- schłądzamy.
BITA ŚMIETANA
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody- gdy napęcznieje dodajemy 3 łyżki cukru pudru i aromat waniliowy- podgrzewamy,ale nie gotujemy. Studzimy.
Ubijając śmietanę wylewamy żelatynę z cukrem na łopatki miksera.
Śmietanę kładziemy na warstwie bananowej ciasta.
Schładzamy.
Przygotowujemy galaretkę pomarańczową używając nieco mniej wody- gdy zaczyna tężeć wylewamy ją na sam wierzch ciasta.
Całość znów schładzamy.
Efekt powalający:)