Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni z jogurtem naturalnym
Przepis na zakwas żytni: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/105208/chleb-ze-slonecznikiem-na-drozdzach-i-zakwasie.html
Na stolnicy wymieszać ½ kg mąki pszennej, mąkę żytnią, wodę, jogurt naturalny, sól oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły. Uformować kulę. Przełożyć do misy wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na 3 godziny. Co godzinę wyrośnięte ciasto chlebowe „wyrzucać” na stolnicę oprószoną mąką, a następnie odgazować rozciągając w formę prostokąta i z powrotem formułując kulę. Czynność tę należy powtórzyć trzykrotnie.
Po ostatnim odgazowaniu uformować podłużne chlebki (z podanych proporcji wychodzą trzy sztuki), ułożyć je w koszyku do wyrastania, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
W piecyku umieścić dwie szklanki żaroodporne wypełnione wodą do ¾ wysokości. Nagrzać do temperatury 220°C. Chlebki delikatnie przełożyć na blachę i piec przez około 35 minut.