Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z białek przekładane masą z mleka skondensowanego
Z białek ubić pianę na sztywno z 3/4 szklanki cukru i z cukrem waniliowym. Na koniec dodać 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki oleju i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Z tego ciasta upiec placek i po wystudzeniu podzielić na 2 części.
CIASTO CIEMNE:
Ubić 4 białka, z 4-ma łyżkami cukru, dorzucić 4 żółtka, a na koniec dać 3 łyki mąki i 1 łyżkę kakao ( przesiane przez sitko ) i proszek do pieczenia - 1 łyżeczka. Upiec biszkopt.
MASA:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.
Masło utrzeć do białości, dołożyć mleko skondensowane i mleko w proszku. Na koniec dolać rozpuszczoną żelatynę.
Z placków pościągać wierzchnią \"skorupkę\" i skruszyć ją. Placki naponczować, żeby były wilgne i przekładać w następującej kolejności:
połowa ciasta białego, połowa masy, biszkopt kakaowy, druga połowa masy, ciasto jasne.
Wierzch placka można posmarować resztką masy i posypać wiórkami zebranymi z wierzchów ciast.