Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dorsz w ziołach

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza
ok 1 kg
masło
15 dag
szczypiorek usiekany
2 łyżki
koperek
1 łyżka
natka pietruszki
1 łyżeczka
czosnek ząbki
3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
5 łyżek
oliwa
3 łyzki
cytryna
1 szt
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
bazylia
1 łyzka
Sklep Prymat
ser żółty
3 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w ziołach

Filety umyć, bardzo dokładnie osuszyć, duże pokroic na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, i odstawić na kwadrans w chłodne miejsce. Masło połączyć z posiekanymi ziołami, przyprawić do smaku sola i pieprzem, można dodac też czosnek. naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na każdym kawałku ryby rozsmarować porcję masełka ziołowego i masy z bułki tartej.
Masa z bułki tartej: tartą bułkę wsypać do mieseczki, dodać skórkę cytrynową i starty ser żółty. Dolać oliwę i wszystkie składniki dobrze wymieszać.Wstawić do rozgrzanego piekarnika 190C i piec ok 25-30 min. Podajemy np. z pieczywem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel6 21.02.2011 09:34
Ciekawe połączenie składników - warto wypróbować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak