Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywna z kasza
* udziec inydka - 300g,
* cebula - 1 sztuka,
* ziemniaki - 3 duze sztuki,
* marchew - 4 sztuki,
* pietruszka, korzen - 1-2 sztuki,
* seler naciowy - 1-2 lodygi,
* groszek mrozony - 1/2 szklanki,
* kasza jeczmienna - 6 lyzek,
* smietana kwasna - 4-6 lyzek,
* por - 1/2 sztuki,
* czosnek - 1-2 zabki,
* natka pietruszki,
* sól, pieprz, vegeta, maggie,
* lisc laurowy.
PRZYGOTOWANIE:
Kasze przeplukac na sicie. Warzywa obrac i umyc. Udziec umyc, gleboko ponacinac mieso w kilku miejscach. Do duzego garnka wlac 1,5 litra wody, wlozyc udziec, dodac 1,5 lyzki vegety i lyzeczke soli, zagotowac. Gotowac udziec przez ok 35 minut, po czym dodac pokrojona z kostke cebule i pieprz. Gotowac przez 5 minut, po czym dodac pokrojone w kosteczke: ziemniaki, marchewke i pietruszke. Po kolejnych 5 minutach gotowania, dodac kasze oraz lisc laurowy, gotowac 5-10 minut, dodac pokrojony seler naciowy. Po kolejnych 10 minutach gotowania dodac przeplukany mrozony groszek oraz pokrojony w prazki por, gotowac kolejne 5-10 minut. Dodac rozdrobniony czosnek i posiekana natke pietruszki, zdjac z ognia, dodac smietane, wymieszac. Ponownie zagotowac i doprawic do smaku
. Zupe podawac z kawalkami miesa.