Przepis i sposób przygotowania na: Salatka z pekinska i orzechami wloskimi
* kapusta pekinska - glówka,
* marchew slodka - 3 sztuki,
* sok z cytryny - 4 lyzki,
* orzechy wloskie w lupinach - 6 sztuk,
* cukier - 3 lyzki,
* sól - 1/2 lyzeczki,
* oliwa z oliwek - 7 lyzek,
* jogurt naturalny - 250ml,
* pieprz ziolowy Prymat - ok 1 lyzeczka,
PRZYGOTOWANIE:
Kapuste pekinska posiekac i wrzucic do miski. Marchewki obrac, umyc, osuszyc i starkowac na tarce o grubych oczkach. Orzechy wloskie rozlupac, obrac ze wszelkich lupinek i dosc drobno posiekac. Do szklanki wlewamy 2 lyzki soku z cytryny, dodajemy 4 lyzki oliwy, 2 lyzki cukru, sól i lyzeczke pieprzu ziolowego. Wszystko razem mieszamy. Ponownie do szklanki wlewamy 2 lyzki soku z cytryny, 3 lyzki oliwy, lyzke cukru, mieszamy powstaly sos, który laczymy z jogurtem
naturalnym. Powstalym, jogurtowym sosem polewamy salatke i mieszamy. Doprawiamy do smakusola lub cukrem. Serwujemy jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekaske.