Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo-orzechowy deser.
1 jajko
15 dag mąki
mleko ok 1,5 szkl - tak aby wyszło lejące ciasto naleśnikowe
10 dag cukru - wychodzi bardziej kwaskowate, jak ktoś lubi słodkie ciasta należy dać więcej cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Naczynie żaroodporne bez przykrycia -2,5 l.
Jabłka obrać i pokroić na cztery i potem każdy kawałek w plasterki. Skropić sokiem z cytryny - aby jabłka nie zczarniały.
Naczynie wysmarować tłuszczem. Układać warstwami jabłka, orzechy, rodzynki - do wyczerpania się składników.
Przygotować ciasto naleśnikowe. Równomiernie wylać je na jabłka.
Piec w temperaturze ok160 - 180 stopni przez około godzinę (to zależy od piekarnika). Zostawić do wystudzenia w piekarniku. Można podawać na ciepło - po lekkim przestudzeniu w piekarniku albo na zimno.