Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżowe pierogi ze szpinakiem

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
3 szkl
cukier
2 łyżki
żółtko jajek
2 szt
jajko
1 szt
drożdże
5 dkg
śmietana
1 szkl
margaryna
7 dkg
Nadzienie:
szpinak
300 gr
ser biały
300 gr
ser żółty
100 gr
cebula
0,5 szt
czosnek
2 ząbki
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
olej
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierogi ze szpinakiem

przygotować nadzienie:
Szpinak rozmrozić, Na oleju przyrumienić cebulę, i posiekany czosnek, dodać szpinak, i smażyć ciągle mieszając aż do odparowania. Przestudzić, dodać ser biały i żółty ser starty na tarce, doprawić solą i pieprzem

przygotować ciasto:
Śmietanę rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wałkować cienko, wykrawać spore krążki i nadziewać szpinakiem, lekko sklejać i dociskać dekoracyjnie patyczkiem. Smarować białkiem.
Piec w temp 180 st do zrumienienia.. ok 30 min.
Podawać z barszczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 04.06.2016 18:40
znakomita potrawa!
Małgorzata106 13.03.2012 13:58
super
maciek7 02.02.2012 18:37
muszę spróbować
agnieszka189 13.10.2011 13:07
PYCHA!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak