Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przekładaniec z jabłkami.

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
3 szkl
miód
3 łyżki
cukier
3 łyżki
margaryna
15 dag
śmietana kwaśna
5 łyżek
jaja
1 szt
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
amoniak
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec z jabłkami.

Miód i margarynę roztopić, przestudzić. Cukier i jajko roztrzepać. Wszystkie składniki połączyć razem, wyrobić ciesto tak jak kruche. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden placek cieńszy do pokruszenia.

Masa jabłkowa:
1 kg. jabłek
1 1/2 galaretki wiśniowej
1 łyżka cukru
4 łyżki wody
Jabłka obrać, pokroić w plastry, dodać wodę, smażyć na małym ogniu. Gdy jabłka dędą miękkie dodać cukier i galaretkę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Pokruszyć jeden placek na drobne kawałki. Dodać do chłodnej masy jabłkowej i wymieszać.

Masa z kaszy manny:
1/2 l. mleka
1 masło lub margaryna Kasia
4 łyżki kaszy manny
4 łyżki cukru
10 dag. kokosu
1/2 aromatu pomarańczowego lub sok z cytryny wg. uznania
Mleko zagotować z cukrem, dodać kaszę manną - chwilę gotować, do gęstniejącego dodać kokos, wszystko jeszcze pogotować. Masło ucierać i dodawać stopniowo ostudzoną masę.

Dodatkowo:
herbatniki lub biszkopty ( mogą też być delicje)
czekolada

Przełożenie placka :
Placek kruchy - masa jabłkowa - herbatniki lub biszkopty - 2/3 masy z kaszy manny - placek kruchy - masa z kaszy manny - starta czekolada lub polewa. Placek najlepiej jest zrobić chociaż dzień wcześniej, żeby placki zmiękly.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak