Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec z jabłkami.
Masa jabłkowa:
1 kg. jabłek
1 1/2 galaretki wiśniowej
1 łyżka cukru
4 łyżki wody
Jabłka obrać, pokroić w plastry, dodać wodę, smażyć na małym ogniu. Gdy jabłka dędą miękkie dodać cukier i galaretkę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Pokruszyć jeden placek na drobne kawałki. Dodać do chłodnej masy jabłkowej i wymieszać.
Masa z kaszy manny:
1/2 l. mleka
1 masło lub margaryna Kasia
4 łyżki kaszy manny
4 łyżki cukru
10 dag. kokosu
1/2 aromatu pomarańczowego lub sok z cytryny wg. uznania
Mleko zagotować z cukrem, dodać kaszę manną - chwilę gotować, do gęstniejącego dodać kokos, wszystko jeszcze pogotować. Masło ucierać i dodawać stopniowo ostudzoną masę.
Dodatkowo:
herbatniki lub biszkopty ( mogą też być delicje)
czekolada
Przełożenie placka :
Placek kruchy - masa jabłkowa - herbatniki lub biszkopty - 2/3 masy z kaszy manny - placek kruchy - masa z kaszy manny - starta czekolada lub polewa. Placek najlepiej jest zrobić chociaż dzień wcześniej, żeby placki zmiękly.