Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kolorowe z makiem
Po wystygnięciu przekroić biszkopt na pół
Placek makowy:
8 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem,dodać mąke z proszkiem i mak.Wymieszać i upiec. Po wystygnięciu przekroić i przełożyć powidłami.
Masa śmietanowa:
galaretka czerwona i zielona
śmietana kremówka - 1\\2 l.
Galaretkę zieloną i czerwoną rozpuścić w 1 szkl. wody, każdą osobno. Ubić dobrze schłodzoną śmietanę, rozdzielić na pół do jednej dodać tężejącą galaretkę czerwoną, a do drugiej zieloną, dobrze wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt przekrojony + masa czerwona + placek makowy posmarowany powidłami + masa zielona + biszkopt. Można polać polewą, ale i bez niej ciasto wygląda bardzo apetycznie.