Lasagne Pyzy

Lasagne Pyzy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • opakowanie 500 g makaronu lasagne

    1
  • l sosu bolońskiego w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/9198/sos-bolonski.html

    1,5
  • łyżeczki proszku grzybowego

    2-3
  • szkl. wody

    3/4
  • dkg grubo startego sera żółtego

    30
  • łyżki masła

    1-2
  • łyżki bułki tartej

    2-3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sosy przygotowujemy w/g podanych przepisów. Do gorącego beszamelu dodajemy proszek grzybowy rozmieszany w 3/4 szkl. wody i gotujemy jeszcze chwilę. Formę (ja zapiekam w takiej o wym. 20x30 cm, wys 6 cm) wysmarować dobrze masłem i wysypać bułką tartą. Na dno wlewamy chochelkę sosu bolońskiego i sosu beszamelowego, tak zygzakiem, ale żeby pokryły dno. Na to układamy, blisko obok siebie i dociskając - suche, nie gotowane, płaty makaronu. Jeśli trzeba płaty łamiemy na mniejsze kawałki uzupełniając przy brzegach. Nie martwcie się, po zapieczeniu nie widać, że płaty są połamane. Na makaron wlewamy 2 chochelki s. bolońskiego i chochelkę beszamelu, rozprowadzamy łyżką w miarę równo szczególnie dokładnie przy krawędziach, posypujemy garstką sera żółtego i łyżką parmezanu. Następna warstwa to makaron, potem sosy, ser i znów makaron. Na ostatnią warstwę makaronu wlewamy s. boloński, na to tylko parmezan i na wierzch reszta beszamelu, który zapiecze nam się ładnie na brązowo. Trochę sera żółtego zostawiamy na później. Ja w swojej foremce układam 4 warstwy makaronu, po 5 płatów na warstwę (zostaje mi 5 płatów z opakowania), ale makaron podczas pieczenia nieco pęcznieje a sos wrze i nie można wykładać formy aż po brzegi. Lasagne pieczemy ok. 40-50 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Na 5 min. przed końcem pieczenia wierzch posypujemy resztką żółtego sera. Lasagne trzeba odstawić po wyjęciu z piekarnika na co najmniej 20-30 min. aby nieco stężała. Inaczej podczas krojenia i nakładania będzie wypływał sos i porcje się rozpadną. Można ją też zapiec kilka godzin wcześniej a przed podaniem odgrzać. Jeśli ktoś nie lubi mocno przypieczonej może wierzch formy przykryć, na połowę czasu pieczenia, folią aluminiową. Ilość składników w podanych przepisach na sosy pozwala na ugotowanie wystarczającej ich ilości do lasagne z 500g makaronu.

Aby suchy makaron ładnie nam zmiękł podczas pieczenia powinniśmy zalać go gorącymi sosami.

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

04.09.2011 21:03
mięso jest w sosie przecież

Ewa/kalapurtka

04.09.2011 19:45
ale czemu bez mieska

Ewa/kalapurtka

04.09.2011 19:42
pyszne

Misia90

23.08.2011 12:03
extra

Marysia

23.08.2011 11:52
super

Karolina69

23.08.2011 11:38
fajne

Halusia

29.04.2011 21:49
Pyszniutkie

Sarenka

05.03.2011 14:32
Smaowite i sycace danie, które od czasu do czasu robie :)

Sarenka

05.03.2011 14:32
Smaowite i sycace danie, które od czasu do czasu robie :)

fasola

09.01.2011 23:23
trzeba sprobowac bo wyglada rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat