Przepis i sposób przygotowania na: \"Metrowiec\"
Białka ubić na sztywno,dodać do ciasta - wymieszać i podzielić je na 2 równe części.
Do jednej części ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Przygotować dwa długie prodiże,przełożyć ciasto i piec 45 minut.
Masa:
1 szklankę mleka wymieszać z obiema mąkami a resztę mleka wlać do garnka,dodać cukier,zagotować wlać mleko z mąką i ugotować budyń.Wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć dodając po łyżce masy budyniowej.Na koniec dodać kwasek cytrynowy i aromat - wymieszać.
Upieczone ciasto wystudzić i pokroić w jednakowej wielkości kromki,
Każdą kromkę smarować masą i układać na przemian - jasną,ciemnia,jasna itd.
Ciasto udekorować wg.własnego uznania.
Metrowca kroimy zawsze na ukos.