Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

orzechowiec w syropie

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzechy włoskie
15 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat
15 łyżek
cukier
15 łyżek
jajko
15 szt.
koniak
1 kieliszek
orzechy
do dekoracji
cukier na syrop
3/4 kg
laska cynamonu
1 szt.
Sklep Prymat
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
4 szt.
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: orzechowiec w syropie

Orzechy zmiel. Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z 15 łyżek cukru. Dodaj orzechy, tartą bułkę,mielony cynamon i koniak, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piecz 50 minut w temp. 170 stopni. Syrop: Do rondelka wlej 3 szklanki wody, dodaj goździki, 3/4 kg cukru i laskę cynamonu, mieszając gotuj 5 minut na małym ogniu. Laskę cynamonu wyjmij. Gorące ciasto polewaj powoli syropem, by jak najwięcej go wchłonęło. Odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp grubo pokrojonymi orzechami włoskimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 07.05.2012 22:03
pyszny
Grażyna13 18.11.2011 19:02
Pyszne ciasto :)
agata1722
agata1722 07.05.2011 18:49
przepyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak