Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

kołaczyki z makiem

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka
60 dag
skórka otarta z cytryny
1 łyżeczka
MAK MIELONY
120 gram
masło
80 gram
miód
2 łyżki
jajko
2 szt.
rodzynki
70 gram
mąka pszenna
400 gram
proszek do pieczenia
2 łyżki
sól
Sklep Prymat
cukier
100 gram
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat
mleko
6 łyżek
olej
8 łyżek
cukier puder
150 gram
rum
6 łyżek
Biszkopty
100 pokruszone
twaróg
200 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: kołaczyki z makiem

Jabłka obrać, pokroić w kawałki. Wraz z łyżeczką skórki otartej z cytryny włożyć do garnka, zalać 250 ml wody. Krótko gotować, by się nie rozpadło. Odsączyć. Do wody z gotowania dodać mielony mak i pokruszone biszkopty. Zagotować. lekko schłodzić, wmieszać masło, miód, 1 jajko, rodzynki. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg półtłusty, mleko, 1 jajko i olej. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na prostokąt, posmarować masą makową, rozłożyć jabłka. Zwinąć w rulon, pokroić w plastry 2 cm. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni. Gorące kołaczyki posmarować glazurą ze cukru pudru i rumu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak