Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju
1/2 litra mleka
1/2 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
Polewa:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody.
Utrzeć masło z cukrem, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywno pianę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i dwie łyżki wody, po czym wyłożyć na jasną część ciasta. Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce i piec około 45minut.
Z mleka , cukru i mąki ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. Gdy ciasto ostygnie, nałożyć na nie krem.Polewę sporządzić rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy wystygnie, oblać nią ciasto.