Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ziemniaczana z marynowanymi opieńkami
Ziemniaki, 3 średnie, ugotowałam w łupinkach, ostudziłam i obrałam. Pokroiłam je w niedużą kostkę. Cebulę cukrową, niedużą, obrałam i pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki. Grzyby z marchewką wyłożyłam na durszlak i przelałam zimną, przegotowaną wodą - zalewa w marynowanych opieńkach robi się gęsta i kleista więc dobrze jest grzyby nieco przepłukać. Osączyłam je dokładnie i dodałam do ziemniaków.
Jogurt zmieszałam z majonezem, doprawiłam solą i pieprzem, polałam sałatkę, wymieszałam dodając jeszcze posiekaną natkę pietruszki.
Sałatkę odstawiłam do lodówki na 2-3 godziny żeby smaki się \"przegryzły\". Podałam jako dodatek do mięs pieczonych i wędlin.