Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała
1 szt.
mięso mielone
70 dag
cebula
1 szt.
ryż
1 szklanka
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
olej
1 łyżka
ziele angielskie
5 szt.
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt.
Sklep Prymat
sos pomidorowy
2 szklanki
majeranek
1 łyżka
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
5 szt.
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

Ryż opłukać, wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać mięso, zagotować i wyłączyć (ryż wciągnie wodę). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju. 1/3 usmażonej cebuli odłożyć, resztę dodać do zmielonego mięsa. Mięso, ryż i cebulkę doprawić solą i pieprzem, dodać garść startego w dłoniach majeranku i całość wyrobić na jednolitą masę.
Kapustę obrać ze zwiędniętych liści, wykroić głąb. W dużym garnku (takim, żeby zmieściła się kapusta) zagotować wodę. Włożyć kapustę :dziurą po głąbie do dołu i parzyć ok 10 minut (przy młodej albo włoskiej kapuście wystarczą 3-4 minuty). Obrócić na drugą stronę i parzyć jeszcze przez chwilę. To sprawi, że liście odejdą i nie będą porwane. Z każdego liścia dodatkowo skroić stwardniałą część od strony głąba.
Dwa liście (mniejszy i większy) napełnić farszem i zawinąć. Najpierw przykryć farsz brzegiem kapusty, następnie złożyć boki i zwinąć. Z tak zwiniętego gołąbka farsz nie ma prawa się wydostać. I w taki sposób zwinąć wszystkie gołąbki. Odłożoną cebulkę przełożyć do garnka, w którym będą gotowane gołąbki, ułożyć ściśle jedną warstwę gołąbków, wlać tyle wody, aby ta warstwa była zanurzona do 2/3 i posolić każdego gołąbka. Ułożyć kolejną warstwę i również posolić. Wrzucić do garnka liść laurowy, ziele i pieprz i gotować ok 80-100 minut (od zagotowania), aż gołąbki będę miękkie a mięso w środku ugotowane.
Podawać z sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 22.07.2011 08:56
nie znam nikogo kto by nie lubił gołąbków
Edyta31 21.07.2011 22:30
super przepis :)
Ela15 08.05.2011 22:20
jednym słowem pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak