Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z ptasim mleczkiem
Jabłka kroimy drobniutko tak jak do sałatki jarzynowej. Zalewamy szklanką zimnej wody i minimalnie podgotujemy, aby usunąc świeżość owoców, dodajemy cukru kilka łyżek ( tak aby były słodkie) i doprowadzamy do rozpuszczenia cukru.Do jabłek możemy dodać soku z cytryny i skórkę drobno startą z cytryny, dla uzskania walorów smakowych. Jeżeli ktoś woli cynamon, to może dodać szczyptę cynamonu.
Oddzielnie w pół szklance wody rozpuszczamy żelatynę aż do spęcznienia. Dolewamy do gorących jabłek naszą żelatynę i mieszamy , aby się dobrze rozpuściła w jabłkach. Zamiast żelatyny możemy dodać 3 galaretki jabłkowe lub agrestowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzącej wody. Chłodzimy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Na jabłkową masę przygotowujemy drugą warstwę piankową. Ptasie mleczko wykonujemy wg własnego pomysłu w zależności z czego chcemy zrobić. Po wylaniu również dajemy do stężenia do lodówki. Na koniec wylewamy trzecią warstwę z galaretki rozpuszczonej w 0,5 litra wrzącej wody.