Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa warstwowa Pyzy
Na półmisku układałam składniki warstwami - najpierw śledzie pokrojone w paseczki, potem ziemniaki - te trzeba oprószyć delikatnie solą i pieprzem - na ziemniaki cebula od śledzi - cebulę polałam lekko częścią sosu jogurtowego. Następnie wyłożyłam marchewkę - tę też trzeba posolić i lekko polać sosem. Na to białka jajek, przyprawy, sos, buraczki, przyprawy i na nie reszta sosu. Wierzch posypałam startymi żółtkami i natką i posiekaną natką pietruszki. Sałatka jest właściwie gotowa od razu po przygotowaniu, ale dobrze jest ją odstawić na 1-2 godziny do lodówki - trzeba tylko pamiętać, że gdy postoi to część składników zabarwi się sokiem z buraka.
Ja przygotowałam porcję dla 2-3 osób, ale ilość składników można zwielokrotnić.