Przepis i sposób przygotowania na: Placek jabłkowo - kokosowo - orzechowy
Masa jabłkowa : jabłka kwaśne ( najlepsze bez soków ) 1 kg, galaretka agrestowa.
Jabłka umyć, obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć. Pod koniec smażenia wsypać galaretkę agrestową i ściągnąć z pieca i starannie wymieszać.
Masa kokosowa : kokos 15 dag , cukier 10 dag, białka 4 sztuki, mąka ziemniaczana 1 łyżka.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier. Wsypać kokos i mąkę ziemniaczaną i starannie i dokładnie wymieszać.
Masa orzechowa : jajka 4 sztuki, cukier 10 dag, orzechy mielone 15 dag, bułka tarta Prymat 1 łyżeczka, mąka 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka , kakao 1 łyżeczka.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier. Pozostałe składniki dodać i starannie wymieszać by wszystko sie ze sobą połączyło.
Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i osypaną bułką tartą , lub wyłożoną papierem wykładamy ciasto kruche jedną część tą większą, następnie masę jabłkową, kokosową i orzechową a następnie drugą część ciasta kruchego ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w temp 180\'C ok 50-60 min. Smacznego !!