Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z pomidorami w miodzie
Przygotować ciasto: mleko i śmietankę wymieszać z mąką, łyżeczką białego pieprzu i 2 łyżeczkami soli.
Karkówkę i piersi z kurczaka zmielić. Dodać przyprawę do mięsa mielonego,paprykę mielona oraz łyżeczkę soli i pieprz.
Liście kapusty sparzyć we wrzątku z dodatkiem soli. Mozarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podzielić na trzy porcje.
W naczyniu żaroodpornym układać na przemian: porcję ciasta, płaty surowego makaronu, mięso, pomidory w miodzie, porcję sera i ponownie część ciasta, płaty surowego makaronu, mięso, pomidory w miodzie, liście młodej kapusty, porcję sera, ciasto. Wstawić do piecyka nagrzanego do 190 stopni na około godzinę. Pod koniec pieczenia posypać pozostałym serem.